Gyakran ismételt kérdések

Hol legyen a fotózás?

Legyen szó esküvői vagy akár egy családi fotózásról, minden esetben igyekszem veletek együtt kiválasztani a legmegfelelőbb helyszínt. Ez lehet az otthonotok vagy egy olyan hely, ami meghatározó a mindennapjaitokban.
Esküvőnél egy kicsit talán még speciálisabb a helyzet. Ott ugyanis a tervezés szakaszában nem ritka, hogy együtt ülünk le és beszéljük át, hogy milyen helyet vagy helyeket néztetek eddig és az megfelelő lenne-e adott esetben egy fotósorozat elkészítésére.
Fontos, hogy esküvő előtt több helyszínt is megnézzetek, kitaláljatok, mert előfordulhat, hogy az egyik helyszínhez engedély kell vagy esetleg fizetős. Ennek intézése is akár heteket is igénybe vehet.

Meddig tart egy esküvői páros – ún. kreatív fotózás

A páros – ún. Kreatív fotózás általában 2 – 2,5 órát vesz igénybe. A tapasztalatok szerint kell ennyi idő, hogy valóban ellazuljatok, kibontakozhassatok és tényleg arról szóljon ez az idő, hogy elkészítsük azokat a fotókat, amiket majd évek múlva is elővesztek.

Mikor érdemes esküvői kreatív fotózást csinálni?

Egyre gyakoribb, hogy nem az esküvő napján fotózom a párral, hanem kijelölünk egy másik napot, amit arra szánunk, hogy nyugalomban, időtől nem sürgetve fotózhassunk. Én nagyon szeretem, ha erre van lehetőség, már csak azért is, mert nem csak nektek, de nekem is nagyobb teret ad a fotós szabadságom megélésére. Ilyenkor nincs rohanás, s például ha naplementében szeretnénk fotózni, nyugodtan megvárhatjuk, hiszen nem kell az esküvői vacsorára rohanni. Sokszor kérdezitek, hogy „de akkor be kell öltöznöm újra ugyanúgy?”. A válasz erre: ha megoldható, hogy a ruhát már a kölcsönzőből pár nappal korábban elhozzátok, akkor szerintem mindenki örül, ha nem csak aznap viselheti a rég megálmodott ruháját, hanem egy másik alkalommal is. Plusz a próba-sminket és -hajat lehet erre a napra időzíteni, így nem vész kárba a próba lehetősége és a tökéletes kinézet is garantált.

Mikor kapjuk meg a képeket?

Esküvő esetében 4-5 hét az átfutási idő, családi, portré vagy jegyes fotózás esetén pedig 2-3 hét.

Mit jelent az, hogy utómunka?

Az utómunka a fotózott képek leválogatásából, azok korrekciójából, színek és fények javításából áll. Alapból a leválogatott anyagon mindig csinálok bőrkorrekciót is, de ha arra van igény, akkor a lányoknál-menyasszonyoknál-anyukáknál látványosabb bőrretust is használok.

Mi van akkor, ha az esküvő napján esik az eső?

Ez egy nagyon gyakori kérdés és sokszor teljesen feleslegesen készülünk „esőtervvel”. Hál’istennek azt mondhatom, hogy az eddigi évek során mindig vagy előttünk, vagy utánunk szakadt le az ég. De természetesen előfordulhat, így azt szoktam mondani, ha aznap nagyon esik az eső, hogy vagy összehozzuk egy másik napon a fotózást vagy igyekszünk az esküvő közelében felfedezni a fedett helyeket, hogy legyen egy vész forgatókönyvünk is.

 Mennyibe fog kerülni a fotózás?

Esküvő esetében ilyenkor én is visszakérdezek: Nektek mennyit ér meg, hogy nyugodtak legyetek afelől, hogy tudjátok, olyan képeket készít rólatok az esküvői fotós, melyekre méltón lehettek büszkék.

Nálam minden esetben egy Alap fotós szolgáltatást rendelnek a párok, ami tartalmazza a ceremóniák (templomi és/vagy polgári szertartás) fotózását, ezen kívül ott vagyok, hogy kisebb csoportképeket, családi összeölelkezéseket megörökítsek plusz a vacsorán is és az azt követő bulin is készítek fotókat – nagyságrendileg éjfélig.

Erre az Alap csomagra kérhettek külön jegyes fotózást, kreatív fotózást, vagy akár a készülődés megörökítését. Így mindenki ki tudja választani, hogy mely esemény fontos neki annyira, hogy egy esküvői fotós megörökítse.

Családi és portré fotózás esetén minden esetben csomagárról beszélhetünk, melynek során 2-3 órás fotózást tartunk. Ez alatt az idő alatt többféle ruhát és több helyszínt (műterem esetén több háttér) használunk. Az anyag utána utómunka folyamaton megy át s a megbízás végén átadásra kerülnek a fotók. Ennek darabszám korlátja nincs.

Rendezvények esetén pedig óradíjban – külön megállapodás részeként szerződöm az ügyfelekkel.

Küldjetek egy árajánlatkérést, s pár órán belül visszaküldöm a pontos árlistát.

Mi határozza meg, hogy egy-egy fotót elkészítesz fekete-fehérben is?

A válogatás, de akár már a fotózás alatt látom, tudom, hogy nekem egy-egy kép biztos, hogy kelleni fog fekete-fehérben is. Ennek racionális magyarázata nincs. Egyszerűen így érzem. Hívhatjuk ezt alkotói szabadságnak is akár.

Természetesen ha valakinek az a kérése, hogy egy-egy képet pluszban csináljak meg fekete-fehérben, megteszem.

Hogy kapjuk meg a képeket?

Digitálisan minden esetben, logó nélkül, nagy méretben. A későbbiekben így ott és akkor tudjátok előhívni őket, amikor csak szeretnétek . DVD-n adom át az esküvői anyagokat, letölthető digitális jelszóval védett webgalériában a kisebbeket.

Lehet-e fotókönyvet, papírképet is rendelni?

Természetesen. Minden esetben árajánlatot küldök a nálam elérhető fotókönyvekről, azok méretéről, a borító vagy akár a lapvastagság változatairól is. Minden fotókönyv egyedi árazáson esik át.

 Vállalsz-e fotózást külföldön is?

Angolul jól kommunikálok, nem jelent gondot.